EV konsep baru Kia guna papan pemuka 21 skrin

Minggu lalu Kia telah mendedahkan satu gambar bahagian depan kenderaan elektrik konsep baru mereka, yang akan didedahkan buat pertama kali di Geneva Motor Show minggu depan. Daripada gambar itu, kita boleh melihat gril ‘tiger nose‘ unik Kia telah diserapkan dengan konsep rekaan lampu baru ‘tiger mask’.

Kini, dua lagi gambar didedahkan, iaitu bahagian muncung depan dari tepi dan juga bahagian dalam, menampakkan papan pemukanya. Melalui gambar ini pula, anda boleh melihat terdapat bukaan udara di bucu bampar yang seakan bersirip dan rim cetakan 3D dengan permukaan seperti permata.

Lebih menarik sebenarnya adalah bahagian papan pemuka kereta konsep ini. Dari jauh ia kelihatan seperti sirip, tapi sebenarnya terdiri daripada 21 skrin resolusi tinggi yang disusun secara melengkung dan dikatakan oleh Kia sebagai “kasual dan tersusun”.


Selain daripada gambar ini, Kia turut mendedahkan satu lagi perincian kenderaan konsep sedan empat pintu elektrik ini, iaitu bahagian bumbung serta cermin hadapannya menggunakan satu unit kaca yang bersambung, sekaligus mewujudkan seperti lelangit kaca yang luas.

Perkara lain berkenaan kereta ini hanya akan diketahui apabila ia didedahkan sepenuhnya nanti, tetapi apa yang diketahui, Kia mahukan degup jantung orang melihat kereta ini bertambah kencang, dan tidak membosankan walaupun ia adalah kereta elektrik.

Source: Read Full Article