Ford Ranger Storm Concept diperkenalkan di Brazil

Ford telah memperkenalkan Ranger Storm, model konsep bagi pikap, di Sao Paolo International Motor Show di Brazil, dan ini adalah satu kajian bagi meneroka pilihan penyesuaian untuk pikap dalam pelbagai cara.

Storm berasaskan varian bagi T6, yang dilengkapi dengan enjin 3.2 liter lima-silinder Duratorq TDCi yang menawarkan 197 hp dan 470 Nm, dipadankan dengan transmisi automatik enam-kelajuan 6R80, dan diberikan suntikan gaya yang ranggi. Tidak seperti Ranger Raptor, Storm lebih sesuai untuk perniagaan.

Ciri tambahan termasuk snorkel, pemijak tepi, rel bumbung perak dan perubahan gaya seperti gril hadapan hitam dengan tulisan Storm yang besar dan dua garisan luaran berbentuk-C perak. Pada hudnya pula menampilkan garisan luaran grafik, dua lampu kabus dengan bingkai ‘honeycomb’ pada gril.


Kajian turut menampilkan dua tona luaran – bahagian badan dicat dengan lapisan dipanggil Tuscany Red, dikontraskan dengan hitam pada gril hadapan, lapisan dan gerbang roda. Kemasan hitam juga didapati pada pemegang pintu, perumah cermin sisi, snorkel dan juga aloi pelbagai-jejari 17-inci yang dibaluti tayar Pirelli MTR Scorpion 285/70.

Tailgate belakang juga hadir dengan kemasan hitam, dilengkapi logo Storm dan tulisan 4×4 Off Road perak, serta lencana Storm di bahagian bawah pintu hadapan. Rekaan palang belakang hitam/perak juga disambungkan dengan rel bumbung.

Source: Read Full Article