GALERI: Vespa Primavera 150, Sprint 150 versi 2018

Dua skuter Vespa ini, Primavera 150 dan Sprint 150 sudah berada dalam pasaran untuk beberapa ketika. Tetapi, pada Oktober tahun lalu, Naza Premira Sdn Bhd selaku pengedar rasmi jenama ini di Malaysia memperkenalkan versi terbaru 2018 dengan beberapa pembaharuan facelift diberikan.

Antara yang paling ketara ialah penggunaan lampu depan dan belakang jenis LED, rekaan baru pada elemen “neck tie” di hadapan serta kedudukan slot USB untuk mengecas peranti elektronik di dalam ruang simpanan depan yang dialihkan ke kedudukan lebih tinggi bagi mengelakkannya terkena air ketika hujan.

Kedua-dua model ini menggunakan enjin yang identikal; enjin i-Get 150 cc yang menjana sebanyak 9.5 kW pada 7,750 rpm dan 12.8 Nm tork pada 6,500 rpm. Walau bagaimanapun, pengalaman tunggangan serta maklum balas yang diberikan ada perbezaan yang boleh dirasa.

Misalnya, Primavera hadir dengan saluran kuasa yang lebih linear. Ia mengambil sedikit masa untuk mula memecut dan ada waktunya terasa sedikit berat, contohnya ketika ingin memotong. Sebaliknya, model Sprinter hadir dengan lebih tenaga. Maklum balas yang diberikan juga dirasakan lebih baik berbanding Primavera.

Walaupun unit enjin sama, ada talaan yang khusus diberikan dan menjadikan pengalamanan tunggangan kedua-dua model bersaudara ini sedikit berlainan. Selain itu, penawaran baru yang didatangkan dengan versi 2018 ini juga ialah pilihan warna yang ada.

Bagi Primavera, warna unit yang anda lihat ini ialah Beige Metallic, dan disertai lagi dengan dua warna baru lainnya – Nero Vulcano dan Monto Bianco. Bagi Sprint, selain warna Blue Matte yang ada pada unit ini, ada tiga lagi warna baru lain sebagai pilihan – Monte Bianco, Rosso Dragon dan Grigio Titantio.

Vespa Primavera 150 ’18 ini dijual pada harga RM15,600, manakala Vespa Sprint 150 ’18 pula pada harga RM16,400. Selain itu, barisan aksesori lain juga turut boleh didapatkan.

Source: Read Full Article