Hanya rakyat Malaysia yang layak dapat langganan pas perjalanan tanpa had 30 hari – Anthony Loke

Salah satu isu yang dibentangkan dalam Belanjawan 2019 pada Jumaat lalu ialah pemberian pas bulanan RM100 dengan penggunaan tanpa had akan diperkenalkan kepada orang ramai yang menggunakan perkhdmatan tren dan bas selenggaraan RapidKL bermula 1 Januari 2019 ini. Selain itu, pas bulanan RM50 turut akan ditawarkan bagi penggunaan perkhidmatan bas RapidKL, juga tanpa had.

Walau bagaimana pun, menurut Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook berkata, ia boleh dibuat menerusi kad MyKad, MyTentera dan MyKid, dalam erti kata lain, hanya rakyat Malaysia sahaja yang layak menerima faedah ini. Katanya, pas perjalanan dijangka boleh mula dilanggan pada 1 Disember ini dan digunakan bermula 1 Januari 2019, laporan Bernama.

“Langganan pas ini boleh dibuat di semua kaunter di stesen Transit Aliran Massa (MRT) dan Transit Aliran Ringan (LRT) dan empat hab bas iaitu Hab Bandar Shah Alam, Greenwood (Gombak), Sri Nilam (Ampang) dan Terminal Kajang. Pas perjalanan ada untuk tempoh 30 hari dan ia bukan pas bulanan. Tempoh 30 hari adalah bermula daripada tarikh penggunaan pertama,” katanya.

Loke berkata, penggunaan pas perjalanan itu membabitkan enam mod pengangkutan iaitu MRT, LRT, monorel, bas Rapid KL, Bas Rapid Transit (BRT) dan bas pengantara MRT.

Related Cars for Sale on

Source: Read Full Article