HMSB panggil balik 9,998 unit Accord 2.0L tahun 2003-2007 untuk tukar beg udara pemandu buatan Takata

Honda Malaysia Sdn Bhd (HMSB) telah mengumumkan kempen panggil balik 9,998 unit Honda Accord 2.0L buatan tahun 2003-2007 untuk penggantian kedua beg udara bahagian hadapan pemandu buatan Takata yang menjadi kontroversi sejak beberapa tahun ini.

Menurut kenyataan yang dihantar, penggantian kedua bagi beg udara bahagian hadapan pemandu yang terlibat ini adalah secara percuma dan ditanggung sepenuhnya oleh Honda Malaysia sendiri. Justeru, semua pemilik unit Accord yang terbabit digesa untuk segera ke pusat servis Honda bertauliah yang berdekatan untuk proses penggantian komponen terbabit.

Syarikat ini turut berkata, buat setakat ini, tiada sebarang insiden atau pun kecederaan yang membabitkan beg udara bahagian hadapan pemandu untuk model Accord tersebut dilaporkan di Malaysia. Walau bagaimana pun, semua pemilik model Accord berkenaan harus bertindak segera bagi mengelakkan perkara buruk daripada berlaku. Dalam masa yang sama, Honda Malaysia turut berkata, model semasa Accord di Malaysia tidak terjejas dengan kempen panggil balik ini.

Semua pelanggan yang terjejas akan menerima surat makluman daripada Honda Malaysia, lengkap dengan perincian mengenai produk yang dipanggil balik ini dan ketersediaan stok. Syarikat ini turut memaklumkan stok bagi komponen berkenaan akan diperoleh mengikut peringkat dan juga akan memastikan 100% ketersediaan stok dalam jangka masa yang pendek.

Sehingga 21 April 2019, Honda Malaysia telah melakukan penggantian sebanyak lebih 234,720 unit bagi beg udara bahagian hadapan pemandu Takata. Manakala jumlah keseluruhan bagi penggantian beg udara bahagian hadapan pemandu dan penumpang juga telah diselesaikan melebihi 527,480 unit.

Pemilik boleh menyemak status panggilan balik kenderaan masing-masing menerusi laman web rasmi Honda Malaysia atau pun VINCHECKER, selain menghubungi talian bebas tol Honda di 1-800-88-2020.

Related Cars for Sale on









Source: Read Full Article