Hyundai Palisade – imej bocor sebelum pelancaran

Hyundai Palisade, sebuah SUV besar tiga baris tempat duduk terbaru pengeluar Korea ini sepatutnya akan didedahkan pertama kali ketika Los Angeles Auto Show hujung bulan ini. Tetapi, gambar-gambarnya rasmi terawalnya sudah pun mula bocor diinternet oleh sebuah portal Russia, Auto Review.

Model ini pernah dizahirkan rekaannya melalui konsep Grandmaster, dan produ akhir yang dapat dilihat banyak persamaan dengan kereta konsep yang dipertonton di Busan Motor Show tahun ini. Memang terdapat sedikit perubahan diberikan – kluster lampu yang terpisah dari Cascading Grille.

Rekaan lampu utama juga hadir dengan pendekatan dua tahap, sama seperti apa yang pernah dilihat pada Santa Fe terbaru ketika ini. Bagi bahagian intake udara di bawah, rekaan segiempat yang ada berfungsi untuk menyembunyikan sensor keselamatan yang ada – pendekatan sama digunakan pada bahagian gril juga.

Dari sisi, Palisade tampil dengan reka bentuk yang sama seperti Grandmaster. Lengkuk tayar yang besar dan menonjol juga masih kelihatan. Kemasan krom dari A-pillar ke C-pillar juga masih ada, walaupun dalam penampilan yang lebih kurus.

Jika ada pun perbezaan antara model konsep dengan model akhir ini, ia melibatkan seksyen C-pillar – bahagian berkenaan lebih luas untuk memberikan ruang kepala yang lebih banyak kepada penumpang di baris ketiga. Garis bumbung Grandmaster kelihatan lebih rendah dan agresif. Gambar bahagian belakang bagaimanapun belun terdedah ketika ini.

Lain-lain maklumat juga sama, belum disahkan. Khabar angin mengatakan model ini nanti akan menggunakan enjin 3.3/3.5 liter V6 dari Sorento. Paling hampir, mungkin boleh merujuk kepada penawaran satu lagi model SUV besar dari kumpulan syarikat sama yang diperkenalkan September lalu, Kia Telluride.

Source: Read Full Article