Kia Sorento facelift 2019 di laman web – dari RM170k

Bersama-sama model facelift bagi Kia Optima dan Grand Carnival, Sorento yang dinaiktaraf juga secara senyap-senyap turut diperkenalkan menerusi laman web. SUV tujuh-tempat duduk ini menerima rupa yang lebih segar, senarai kit yang disemak semula dan transimisi baharu untuk model diesel.

Barisan empat-varian terdahulu telah dikurangkan – kini hanya satu varian petrol dan satu diesel sahaja, iaitu 2.4 EX dan 2.2D SX, dengan harga yang bakal diumumkan kelak, namun menerusi paparan dalam laman web tertulis harga bermula RM169,888. Harga tersebut adalah sama dengan varian semasa 2.4 EX selepas pengenalan cukai jualan dan perkhidmatan (SST), manakala 2.2D SX pula RM179,888.

Semakan ke atas rekaannya termasuk dengan bahagian hadapan baharu yang disambungkan pada gril “tiger nose” yang dibentuk semula dan corong pengambilan udara yang diprofil semula, bersama lampu utama LED adaptif standard dengan rekaan tiga projektor. Lampu kabus juga menerima rekaan LED “ice cube” yang sebelum ini hanya ditawarkan di pasaran terpilih.

Pada bahagian belakangnya, grafik dalaman untuk lampu LED telah direka semula, dan bampar belakang juga tampil dengan rekaan baharu bersama corong udara palsu di bawah lampu kabus belakang. Melengkapkan gayanya dengan rekaan aloi dua-tona baharu, berukuran 18-inci bagi EX dan 19-inci untuk SX.

Di dalamnya pula, Sorento menerima roda stereng pelbagai fungsi empat-jejari baharu dengan penonjolan bulat pada perumah beg udara, grafik paparan instrumen tujuh-inci dan suis kawalan suhu yang disemak semula, plastik sentuhan lembut dan kemasan hitam berkilat. Turut ditambah ialah tempat duduk pemandu dengan fungsi memori, pengecas telefon pintas tanpa wayar Qi dan sambungan Apple CarPlay dan Android Auto untuk kedua-dua model.

Selain itu, EX dan SX turut ditampilkan dengan kemasukan tanpa kunci, butang penghidup enjin, cermin hadapan akustik dan pelepasan solar, lampu dan bilah pengelap cermin automatik, penghawa dingin dwi-zone dengan corong udara belakang dan kawalan suhu bagi barisan ketiga, tempat duduk hadapan berkuasa lapan-hala, tirai tingkap sisi belakang, cermin pandang belakang auto-kelam, sistem infotainmen skrin sesentuh dan tailgate berkuasa bebas-tangan.

Untuk aspek keselamatan, kedua-dua model didatangkan dengan enam beg udara, ABS dengan EBD dan bantuan brek, bantuan mula mendaki, kawalan turun bukit, cagak tempat duduk kanak-kanak ISOFIX pada barisan kedua, sistem pemantauan tekanan tayar, kamera undur, dan pengesan parkir hadapan dan belakang.

Sorento ditawarkan dengan dua pilihan enjin yang sama seperti sebelum ini – 2.4 liter Theta II MPI petrol empat-silinder dengan hamburan kuasa 172 PS pada 6,000 rpm dan tork 225 Nm pada 4,000 rpm. Sementara satu lagi varian dipadankan dengan enjin 2.2 liter R turbodiesel dengan start/stop bersama kuasa 200 PS pada 3,800 rpm dan tork 442 Nm dari 1,750 hingga 2,750 rpm. Transmisi automatik lapan-kelajuan baharu turut digandingkan, menggantikan unit enam-kelajuan pada diesel, dan pacuan semua-roda on-demand didatangkan secara standard.

Source: Read Full Article