KLIMS18: Perodua X-Concept dipamerkan – gambaran awal hatchback lima pintu masa hadapan Perodua

Sebagai antara pemain utama dalam pasaran tempatan, Perodua menyediakan beberapa model istimewa yang dibawa ke Kuala Lumpur International Motor Show (KLIMS) 2018. Anda sudah melihat Myvi GT yang tampil garang dengan pelbagai ubah suai dan juga ‘SUV misteri‘ yang diletakkan dalam kotak, dan ini pula adalah X-Concept.

Model konsep ini menggunakan bentuk badan hatchback lima pintu, yang dicat dengan warna merah pada kebanyakan bahagian, bumbung berwarna hitam dan C-pillar yang berwarna putih bagi mewujudkan pandangan seperti bumbung tersebut terapung.

Sebagai sebuah model konsep, sudah tentu ia menggunakan bahagian-bahagian yang menarik seperti rim bersaiz besar, tayar nipis, cermin sisi nipis dan kecil, pembuka pintu yang tersembunyi dan pintu yang terbuka secara suicide (pintu belakang terbuka dari depan). Di bahagian depan, grilnya yang lebar mempunyai logo Perodua manakala lampu LED pula terletak rendah.Bahagian dalam kelihatan ringkas, dengan papan pemuka tidak mempunyai sebarang butang dan berkemungkinan segala fungsi seperti pengawal pendingin hawa, audio dan navigasi boleh dikawal melalui pad elektronik besar yang terkeluar di panel tengah. Operasi gear juga dikawal melalui butang di permukaan rata di antara dua tempat duduk hadapan.

Untuk tempat duduk pula, kami dapati ia mempunyai bentuk bucket yang sporty, tetapi warnanya berlainan antara di depan dan belakang – di depan menggunakan padanan warna hitam, jalur merah dan kemasan hitam berkilat, manakala di belakang menggunakan warna putih, jalur merah dan kemasan krom.

Dari pandangan mata kasar, saiz model konsep ini seperti Myvi, tetapi seperti lebih rendah dan panjang. Menurut Perodua ia cukup lapang untuk aktiviti harian, tetapi juga kompak untuk memudahkan pengendalian di kawasan urban. Nama X itu pula diberitahu menggambarkan stabiliti, dinamik dan teknologi maju.

Source: Read Full Article