Malaysia Autoshow akan berlangsung 11-14 April ini – banyak pameran teknologi, kereta untuk dimenangi

Tahun ini, sekali lagi Malaysia Autoshow akan dianjurkan untuk penggemar automotif, iaitu pada 11 hingga 14 April, di Malaysia Agro Exposition Park Serdang (MAEPS), Serdang. Institut Automotif Robotik dan IoT Malaysia (MARii) mensasarkan kehadiran 350,000 pengunjung ke acara ini dan pelbagai aktiviti telah dirancang.

Seperti biasa, pelbagai model baru, dijangkakan sebanyak 100 buah daripada pelbagai jenama akan dipamerkan dalam Dewan A, termasuk model cekap tenaga EEV. Dalam Dewan D pula, MARii akan membawakan buat pertama kalinya, kenderaan ubah suai pelbagai genre.

Kemudiannya dalam Dewan D, ia akan dijadikan sebagai dewan mobiliti, di mana pengunjung dapat melihat rangkaian ekosistem sektor automotif, bermula dari rekaan, kejuruteraan, pengeluaran dan pelbagai lagi. Selain daripada itu, pengunjung juga boleh menyertai pelbagai aktiviti seperti bengkel robotik, AR, VR dan pertandingan kemahiran.

Sepanjang acara berlangsung, pelbagai lagi aktiviti telah dirancang termasuk pelancaran kenderaan baru, peluang memenangi pelbagai hadiah termasuk kereta, pengalaman ‘taxi ride‘, pandu uji pelbagai model dan bermacam lagi.

Pelancaran awal Malaysia Autoshow kepada para media telah berlangsung dalam majlis sama dengan pertemuan bulanan MITI bersama agensi di Cyberjaya, di mana tetamu yang hadir telah berpeluang menyaksikan pelbagai teknologi yang dibangunkan oleh MARii serta pelancaran beberapa perkara seperti aplikasi khas untuk mereka yang berkepentingan (stakeholder) serta pembantu robotik yang dinamakan sebagai MiMi.

Source: Read Full Article