Proton Invictus – kereta konsep yang bertanding di Proton & DRB-Hicom U Concept Car Challenge (PD3C)

Eh, Proton ada buat Preve facelift atau model baru ke? Nanti dulu, sebelum kita bercerita lebih panjang, Proton yang anda nampak ini adalah salah satu peserta pertandingan Proton & DRB-Hicom U Concept Car Challenge (PD3C), yang dianjurkan oleh Proton dan juga Universiti Automotif Malaysia DRB-Hicom (DRB-Hicom U), diumumkan pada awal tahun ini.

Pertandingan tersebut disertai oleh 15 pasukan dari pelbagai institusi pengajian tinggi tempatan bagi menghasilkan kereta konsep masa hadapan. Gambar yang diberikan kepada kami oleh pembaca Zheng Yang Ooi di Asia Pacific University (APU) ini digelar sebagai Invictus. Kereta konsep berkenaan mungkin adalah milik universiti tersebut kerana mereka adalah antara yang tersenarai dalam pertandingan PD3C.

Dari bahagian sisi, jelas bahawa kereta ini diasaskan dari Proton Preve, tetapi menerima ‘otot-otot’ yang lebih lebar pada fender hadapan dan belakang. Mukanya direka lebih garang dengan lampu hadapan tirus ‘disikat’ kebelakang, bersama gril kecil dengan elemen jail bar. Bampar hadapan menerima gril bawah berbentuk ‘mulut’ seperti Iriz, bersama sepasang liang sisi berbentuk segi tiga.

Bersama ruang roda yang lebih besar, kereta ini turut menerima skirt sisi lebih labuh dan rim berdiameter lebih besar. Kalau anda perasan, tiada lagi pembuka pada setiap pintu, dan mungkin ia boleh dibuka mengunakan penderia atau alat kawalan jauh. Kemasan pada bahagian tingkap pintu belakang juga nampaknya telah direka dengan bentuk lebih tajam.

Rombakan yang lebih besar dilakukan pada bahagian belakang. Spoiler diletakkan pada bahagian bumbung manakala tiang-D direka bagi menampakkan cermin belakang seakan tenggelam kebawah. Lampu Preve yang besar digantikan dengan jalur lampu yang sangat nipis bersambung dengan jalur pada penutup bonet, manakala perkataan ‘Invictus’ dan logo Proton diletakkan di atasnya.

Tidak cukup dengan itu, bampar belakang diubah secara keseluruhan, direka seakan (dan mungkin) melekat terus pada badan tanpa boleh dipisahkan, dan turut menempatkan kemasan seakan diffuser tinggi keatas bersama perumah tip ekzos di tengah berbentuk heksagon.

Proses pengadilan untuk kesemua kereta yang bertanding akan dilakukan pada 6 Disember ini. Pada tarikh berkenaan tentunya pesaing-pesaing Invictus ini turut akan memunculkan diri. Pemenang keseluruhan untuk pertandingan PD3C ini akan diumumkan pada majlis yang akan diadakan pada 8 Disember nanti.

Source: Read Full Article