Puspakom perjelaskan isu perjanjian konsesi kerajaan

Lanjutan kepada pertanyaan yang diajukan dala Parlimen berkaitan kesediaan kerajaan untuk membuka pertimbangan bagi mana-mana syarikat lain yang mempunyai kepakaran untuk menghantar cadangan dan bidaan mereka berhubung pemeriksaan kenderaan terpakai kerana tempoh konsesi Puspakom yang akan tamat, Puspakom kini tampil mengeluarkan kenyataan.

Di dalam kenyataan itu, Puspakom memaklumkan aktiviti pemeriksaan yang disebutkan oleh KPDNHEP hanya berkaitan pelantikan syarikat itu sebagai penyedia perkhidmatan kepada kementerian itu. Perjanjian berkenaan, sekiranya dipersetujui, bakal menyaksikan Puspakom terus menjalankan kerja-kerja pemeriksaan kenderaan terpakai yang dijual sebelum memasuki kontrak sewa-beli (HPI).

Bagaimana pun, Puspakom menegaskan bahawa perjanjian konsesi syarikat itu dengan Kementerian Pengangkutan untuk menjalankan pemeriksaan wajib bagi kenderaan komersial dan persendirian akan kekal berkuatkuasa dan tamat hanya pada 2024.

Syarikat itu juga akan menghantar cadangan kepada KPDNHEP bagi konsesi HPI bagi penggal baru, dan meyakini bahawa kapasiti dan kemampuan pemeriksaan yang dijalankan ketika ini akan memberikan kelebihan kepada mereka untuk memperoleh tender berkenaan. Puspakom menjelaskan bahawa HPI menyumbang sebanyak 7% daripada pendapatan tahunan syarikat itu, dengan sejumlah 170,000 kenderaan diperiksa setiap tahun di seluruh negara.

Sementara itu, pendapatan paling besar Puspakom adalah melalui perkhidmatan pemeriksaan wajib bagi kenderaan perdagangan serta persendirian, yang menyumbang 84% daripada pendapatan keseluruhan. Lain-lain pemeriksaan dan perkhidmatan menyumbang kepada 9% lagi daripada jumlah itu.

Related Cars for Sale on

Source: Read Full Article