Sabah mahu guna teknologi pembinaan jalan raya berasaskan getah – Kota Belud lokasi projek perintis

Kementerian Pembangunan Luar Bandar Sabah mahu memperuntukkan sebahagian daripada RM100 juta dalam Belanjawan 2019 dapat digunakan untuk melaksanakan teknologi pembinaan jalan raya berasaskan getah di negeri tersebut.

Menterinya, Datuk Ewon Benedick berkata sebagai projek perintis, kementeriannya akan menggunakan teknologi tersebut untuk menaik taraf jalan sepanjang dua kilometer di Kampung Tambulaung-Podos, Kota Belud, dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kadamaian, laporan Bernama.

Menurutnya, membangunkan teknologi tersebut dalam projek menaik taraf jalan raya bukan sahaja boleh menyelesaikan keperluan membina jalan raya malah akan mewujudkan permintaan terhadap bahan mentah getah, sekali gus boleh meningkatkan harga getah.

Ewon, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kadamaian, berkata, projek perintis tersebut akan menggunakan Cup-Lump Modified Bitumen (CMB) iaitu campuran bitumen dengan sekerap getah.

“Ini adalah jalan pertama di Sabah menggunakan hasil kajian teknologi oleh Lembaga Getah Malaysia (LGM) dan sebahagian besar kosnya akan dibiayai oleh LGM sendiri,” katanya.

Related Cars for Sale on

Source: Read Full Article