Terrafugia Transition – tempahan kini mula dibuka

Syarikat yang membina kereta terbang yang dimiliki oleh Zhejiang Geely Holding Group, Terrafugia, kini telah pun mula mengambil tempahan untuk model produksi pertamanya yang digelar Transition. Kereta terbang dengan dua tempat duduk tersebut akan dihantar kepada pelanggan bermula 2019, dan pasaran Amerika merupakan yang pertama menerimanya, menurut laporan Automotive News China.

Terrafugia Transition digerakkan dengan sistem hibrid yang mengabungkan enjin empat silinder turbo dan juga unit jankuasa elektrik. Ia dilengkapi dengan sayap yang boleh dilipat dan mod pemanduan atas darat boleh ditukar ke mod penerbangan dalam masa tidak sampai satu minit.

Laporan kali ini tidak mendedahkan harga sebenar kereta terbang ini, namun sebelum ini ia diumumkan akan dijual pada harga asas bermula USD279,000. Menurut Terrafugia, Transition mampu untuk terbang dengan kelajuan cruising sekitar 160 km/j, dengan ketinggian maksima 10,000 kaki, dan jarak maksimum penerbangan 640 km. Tiada perincian berkenaan prestasinya atas darat, namun ia didakwa mampu untuk dipandu pada kelajuan di lebuhraya.

Terrafugia diasaskan oleh sekumpulan graduan MIT pada tahun 2006, dan difahamkan menjadi entiti peneraju dalam pembinaan kereta terbang. Syarikat yang berpengkalan di Woburn, Massachusetts ini sebenarnya hanya dibeli oleh Geely November tahun lalu.

Terdapat juga desas-desus menyatakan bahawa Terrafugia akan mendedahkan model konsep baharunya bulan ini, yang mampu mula terbang dan mendarat secara vertikal (VTOL), dijangka bakal dipasarkan pada tahun 2025.

Related Cars for Sale on

Source: Read Full Article