Van sekolah swasta perlu didaftar tahun depan

Bermula tahun depan, van persendirian yang membawa murid-murid ke sekolah perlu didaftar dengan pihak berkuasa sebagai sebahagian daripada proses penyeragaman, laporan The Star. Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata, ia adalah perlu untuk mewujudkan sistem pengangkutan sekolah yang lebih teratur dan untuk memastikan keselamatan murid-murid.

“Ia adalah perkhidmatan yang berasaskan komuniti di mana ibu bapa menawarkan pemandu upah untuk menampung kos bahan api. Ia telah berlangsung selama sekurang-kurangnya 30 tahun tetapi pendaftaran perlu dilakukan supaya ibu bapa dapat memastikan sistem yang lebih selamat dan lebih teratur menghantar anak-anak mereka ke sekolah, “katanya semalam.

Sambungnya lagi, ia hanya mensasarkan kenderaan persendirian seperti van yang membawa murid-murid antara 15 hingga 20 orang dalam satu masa dan buat masa ini kebanyakannya tidak berdaftar. Ibu bapa yang menghantar sendiri anak-anak mereka dan kawan-kawannya ke sekolah dikecualikan.

Loke mengiktiraf keperluan pengangkutan sekolah swasta kerana terdapat bas sekolah yang tidak mencukupi. “Hanya ada satu bas sekolah untuk setiap 266 pelajar. Ia tidak mencukupi. Bagaimanapun, ia menjadi kebimbangan jika pemandu tidak memenuhi keperluan keselamatan. Mereka tidak mempunyai insurans, mereka tidak pergi untuk pemeriksaan kenderaan dan kerana mereka tidak didaftarkan, kami tidak tahu siapa mereka, “katanya.

Beliau turut menambah bahawa beliau menjangkakan beberapa tentangan dari pemandu itu, tetapi menegaskan bahawa langkah itu adalah kepentingan terbaik setiap orang. Ia datang selepas kerajaan meletakkan garis masa bagi peraturan pemandu Grab dan e-hailing pada tahun depan yang mesti menjalani kursus Perkhidmatan Awam Kenderaan (PSV) dan mendapatkan lesen PSV, seperti yang ditetapkan untuk pemandu teksi. Tempoh untuk mematuhi peraturan ini adalah dari Januari hingga Julai 2019.

Related Cars for Sale on

Source: Read Full Article