Volkswagen Tarok – konsep pikap diperkenal di Brazil

Volkswagen telah memperkenalkan model konsep bagi trak pikap Tarok di Sao Paulo International Motor Show, yang dipertontonkan sebagai model baharu yang bakal ditawarkan di Brazil. Malah Volkswagen juga telah mengesahkan, rekaan bagi model konsep ini tidak akan banyak berubah untuk penghasilan versi produksi.

Ukuran lebih kurang lima meter panjang, Tarok menampilkan bentuk pikap seperti yang lain, namun ditampilkan dengan gaya yang lebih ranggi. Walau bagaimana pun, tempat duduk belakangnya boleh dibaringkan, memberikan ruang ekstra di belakang. Lain-lain elemen penggayaan luaran termasuk bahagian sudut hadapan yang diinspirasikan dari Atlas Tanoak, bumbung matahari, pencahayaan LED, palang bumbung dan sculpted sisi.

Sementara itu, bahagian kabinnya diterjemahkan secara lebih moden termasuk dengan papan pemuka dan paparan kluster instrumen digital, sistem infotainmen dengan skrin sesentuh lapisan kaca, pendingin hawa kawalan digital dan kemasan papan pemuka Cypress Metallic. Malahan Tarok juga bukan sekadar pikap yang berorientasikan gaya hidup, malah boleh membawa muatan maksimum satu tan di belakangnya.


Tarok ini dijanakan oleh enjin 1.4 liter empat-silinder TSI yang mampu memberikan kuasa 150 PS, dengan pacuan disalurkan ke semua roda menerusi kotak gear automatik enam-kelajuan dan sistem pacuan semua-roda 4Motion. Penjana kuasa ini direka dengan TotalFlex Fuel Unit khas untuk pasaran Brazil, bagi menggunakan bahan api etanol asli (E100) atau campuran E22. Apabila memasuki produksi kelak, enjin 2.0 liter TDI akan ditambah, juga dengan kuasa 150 PS.

Walau bagaimana pun Volkswagen belum mengesahkan bilakah Tarok bakal memulakan jualan di Brazil, atau pasaran lain yang bakal menerima pikap ini. Namun demikian, ia berkata “akan ditawarkan versi siri untuk Tarok konsep ini di pasaran Brazil” dan “pikap ini juga berpotensi untuk dijual di pasaran global lain.”

Source: Read Full Article