Data jualan kenderaan di M'sia Sept 2018 ikut jenama

Tidak mengejutkan apabila jualan kereta menjunam pada bulan September, selepas berakhirnya ‘cuti cukai’. Walau bagaimanapun, ia tidak begitu banyak kerana peningkatan harga (vs 0% GST), tetapi banyak stok kenderaan yang habis kerana memang tidak pernah berlaku ‘cuti cukai’ sebegini, membuatkan keghairahan pembeli memuncak.

Data daripada Persatuan Automotif Malaysia (MAA) menunjukkan sebanyak 31,241 kenderaan telah dihantar pada September, di mana ia 52% lebih rendah berbanding 65,551 unit yang direkodkan pada Ogos. Jumlah mengikut tarikh berkenaan, jualan September juga 23% atay 9,715 unit lebih rendah berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Sementara itu, jumlah keseluruhan industri bagi September 2018 ialah 454,971 unit, lebih 7% berbanding 425,678 unit bagi sembilan bulan pertama 2017.

Seperti mana pecahan mengikut jenama bagi carta di bawah, setiap jenama mencatatkan penurunan pada September. Walau pun tidak melibatkan angka yang begitu besar, hanya jualan penghabisan dan disebabkan kekurangan stok. Malah sesetengah jenama juga masih mengekalkan tanda harga yang sama ketika era cukai jualan untuk menghabiskan stok sedia ada.

Adakah rekod ini boleh dipulihkan pada hujung tahun ini atau jualan yang lebih baik menjelang 2019? Apatah lagi melibatkan beberapa pelancaran model baharu termasuk Toyota Rush, Mercedes-Benz A-Class dan Proton X70.

Related Cars for Sale on

Source: Read Full Article