"Lexus Alphard" – MPV yang lebih mewah, selesa bakal dihasilkan dan ditawarkan untuk pasaran Asia?

Toyota Alphard sememangnya direka sebagai MPV yang lebih mewah dari model MPV-MPV lain dalam pasaran. Namun divisi mewah Toyota -Lexus- menyatakan mereka berhasrat untuk menghasilkan Alphard dalam versi mereka kerana setakat ini Lexus hanya mempunyai sedan dan SUV dalam barisan model-modelnya.

MPV mewah berkenaan disasarkan akan dibawa ke pasaran terpilih, khususnya Asia. Dalam laporan Auto Industriya, Presiden Lexus Manila Raymond Rodriguez menyatakan bahawa hanya masa yang akan menentukan bila Lexus bakal melancarkan MPV tersebut. “[Toyota] Alphard versi Lexus sebenarnya dalam senarai apa yang saya mahukan,” katanya.

Jika dilihat dari sudut pasaran Filipina, Rodriguez berkata “Lexus Alphard” bakal menjadi produk hangat dikalangan pelanggan, berdasarkan angka jualan dan tempoh menunggu Toyota Alphard itu sendiri. MPV dari Lexus yang dibina jauh lebih mewah dan selesa bakal membolehkan Lexus Manila mengambil sebahagian pasaran van-van dari Mercedes-Benz.

Buat masa sekarang, tiada lagi bayangan imej-imej lakaran mahupun unit prototaip muncul bagi menandakan MPV Lexus berkenaan sedang di bina. Namun sekiranyaia benar-benar muncul, anda boleh bayangkan bagaimana spesifikasi Alphard tersebut berdasarkan model-model Lexus sedia ada.

Source: Read Full Article