Malaysia miliki lebih 80% vendor tempatan yang mahir menghasilkan komponen kenderaan berkualiti – MITI

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Dr Ong Kian Ming mengesahkan Malaysia memiliki lebih 80% vendor tempatan yang berkemahiran menghasilkan komponen kenderaan sekali gus berupaya membantu melaksanakan projek kereta nasional ketiga.

Katanya, komponen yang dihasilkan juga berkualiti dan tidak menjadi masalah untuk negara memajukan projek berkenaan, laporan Berita Harian.

“Mengenai isu tenaga kerja berkemahiran tinggi, saya ingin memaklumkan dari segi pembangunan vendor, lebih 80% komponen kereta yang dihasilkan di Malaysia, dihasilkan oleh vendor tempatan. Peratusan itu amat tinggi berbanding Vietnam yang hanya memiliki 20% vendor tempatan yang menghasilkan komponen kenderaan di negara mereka,” katanya, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak) yang membangkitkan isu mengenai kemampuan tenaga kerja mahir tempatan yang membangunkan projek kereta nasional ketiga di Parlimen semalam.

Semalam, beliau turut mengesahkan MITI telah menerima 14 cadangan daripada pihak swasta dan individu berkenaan kereta nasional baharu. Tambahnya, Dasar Automotif Nasional (NAP) dan hala tuju berkenaan industri automotif negara secara menyeluruh perlu dikenal pasti sebelum melaksanakan kajian impak ekonomi kereta nasional ketiga tersebut.

Related Cars for Sale on

Source: Read Full Article