Mercedes-AMG C 43 4Matic facelift di Malaysia – 385 hp/520 Nm, 3.0L V6 Biturbo, harga bermula RM421,888

Turut mengiringi pengenalan C 200 Avantgarde dan C 300 AMG Line ialah versi facelift bagi model Mercedes-AMG C 43 4Matic W205, yang menggantikan model sama sebelum ini yang dilancarkan tahun lalu di sini.

Dari segi penggayaan, AMG C43 ini dilengkapi dengan gril AMG jalur berkembar dengan sedikit kelainan pada bahagian bampar depan. Di belakang, ia lengkapi dengan bahagian diffuser dan paip ekzos bulat. Dengan penampilan luaran dari kemasan AMG Line, ia menggunakan sistem lampu utama LED Intelligent Light dengan bantuan lampu tinggi adaptif, spoiler AMG, sistem ekzos sport AMG dan rim 19-inci AMG.

Di dalam, C 43 datang dengan panel instrumen digital 12.3-inci dengan penggayaan AMG sahaja. Ia boleh dipilih untuk memaparkan data pemanduan seperti maklumat enjin, G-force dan pemasa perlumbaan.

Skrin tengah juga menggunakan unit bersaiz 10.25-inci. Bagi sistem infotainmen, model ini menerima ciri sistem COMAND Online yang menggantikan Audio 20 GPS pada varian C 200 dan C 300. Sistem bunyi bagaimanapun masih kekal menggunakan unit Burmester.

COMAND Online yang ada ini turut menampilkan ciri AMG Track Pace, berfungsi untuk mengumpul maklumat yang berkaitan bagi pemanduan di litar. Selain itu, sambungan ke telefon pintar melalui Apple CarPlay dan Android Auto juga ada tersedia.

Di dalam, kemasan gentian kaca AMG menghiasi model ini, dengan perincian kemasan daripada kulit Artico. Stereng AMG yang rata di bahagian bawah juga digunakan, dengan penyudah menggunakan gentian mikro Dinamica. Tidak lupa juga tali keledar keselamatan merah.

Kelengkapan standard pula terdiri daripada kawalan pendingin hawa Thermotronic, bumbung panoramik, Keyless Go, tutup pintu boot dengan remote, kamera 360-darjah, bantuan mengekalkan lorong aktif dan bantuan titik buta.

Enjin M276 3.0 liter turbo berkembar V6 yang digunakan pula diubah untuk memberikan output sebanyak 385 hp dan 6,100 rpm; 23 hp lebih daripada sebelum ini. Tork maksimum kekal pada 520 Nm, tetapi daya puncak kini boleh dicapai dari 2,500 rpm hingga 5,000 rpm (2,000 hingga 5,000 rpm sebelum ini).

Padanan transmisinya menggunakan AMG Speedshift TCT 9G sembilan-kelajuan dengan sistem pacuan semua roda AMG Performance 4Matic. C 43 ini hanya memerlukan masa 4.3 saat untuk memecut dari 0-100 km/j, sementara laju maksimum dihadkan secara elektronik pada 250 km/j.

Ciri serap hentak adaptif AMG Ride Control masih dikekalkan, namun ada tambahan bagi sistem AMG Dynamic Select yang akan memberi respon berbeza terhadap enjin, transmisi dan stereng. Mod Slippery juga hadir sebagai tambahan kepada Comfort, Sport, Sport+ dan Individual.

Mercedes-AMG C 43 4Matic dipasang di Malaysia dan dijual pada harga RM421,888 atas jalan tidak termasuk insurans. MBM juga ada menyediakan pelbagai pilihan pakej pembiayaan, bermula dari RM2,688 sebulan (berdasarkan tempoh tiga tahun dengan pendahuluan sebanyak 22% bagi C 200 Avantgarde). Sehingga 31 Disember, semua pembiayaan Flex-C akan hadir dengan pakej insurans tayar dan rim bagi tahun pertama.

Sekiranya berminat untuk meneliti model ini dengan lebih lanjut atau membuat pembelian dengan tawaran istimewa, anda boleh berkunjung ke ruang pameran Hap Seng Star ketika pameran Premium Auto Car Expo yang akan berlangsung hujung minggu ini, 3 & 4 November 2018 bertempat di Pusat Persidangan Setia City.

Source: Read Full Article