Subsidi minyak bersasar diperingkat akhir kemaskini

Subsidi minyak bersasar untuk kelompok B40 yang berpendapatan rendah kini dalam proses akhir untuk diperhalus dan diperincikan lagi sebelum pengumumannya dibuat. Ini maklumbalas daripada Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail seperti dilaporkan Bernama.

“Walaupun ia sepatutnya dilaksanakan pada suku pertama tahun ini, ia akhirnya dalam fasa akhir sebelum diumumkan,” ujar beliau, dengan penjelasan bahawa terdapat pelbagai aspek yang perlu disemak terlebih dahulu, termasuk data penerima, untuk memastikan hanya mereka yang layak sahaja akan menerimanya. Antara semak-silang yang perlu dijalankan turut melibatkan data dari program Bantuan Sara Hidup, Jabatan Pengangkutan Jalan, Jabantan Pendaftaran Negara, Lembaga Hasil Dalam Negeri dan Bank Negara.

Selesai semua ini, kertas cadangan berkenaan akan dibentangkan kepada kabinet untuk mendapatkan kelulusan, dan pengumuman rasmi akan dimaklumkan selepas itu, berkaitan perlaksanaannya. Ketika Bajet 2019, kerajaan mengumumkan bahawa kereta di bawah 1,500 cc ke bawah dan motosikal 125 cc ke bawah masing-masing akan menerima subsidi petrol RON 95, terhad kepada 100 liter setiap bulan dan 40 liter sebulan bagi motosikal.

Related Cars for Sale on

Source: Read Full Article